Az Európai Környezetvédelmi Hatóság szerepe és lehetőségei

Európai Környezetvédelmi Hatóság. Az utóbbi időben egyre többet hallhatunk az erről szóló kezdeményezésről. Mit is takar valójában az Európai Környezetvédelmi Hatóság? Hogyan működik egy európai polgári kezdeményezés? Mit jelenthet a gyakorlatban egy ilyen intézmény működése? Vajda Viktóriával, a gödi önkormányzat képviselőjével beszélgettünk.

Gödi önkormányzati képviselőként milyen személyes tapasztalataid voltak az elmúlt években az önkormányzatok szerepét illetően a települések fenntarthatóvá tételének vonatkozásában?

Az önkormányzatiság előnye az lenne, hogy helyi problémákra helyben kínál megoldásokat, a szubszidiaritás elve mentén. Azonban a fenntarthatóság és a környezetvédelem tipikusan nem településhatárt ismerő kérdések, sokkal inkább globális megoldásokban kell gondolkoznunk. Mondok egy példát, a gödi önkormányzat néhány éve kísérletet tett a biológiai szúnyoggyérítés bevezetése érdekében, de igazán hatékony eredményt akkor lehetett volna elérni, ha a környező települések vezetőivel közös erővel lépünk fel az ügyben. A városok sokat tehetnének: az útfelújítások során a vízelvezetés helyett a megtartásra helyezni a fókuszt, a zöldfelületek megőrzése és újak kialakítása. Ám ezekre általában nem jut egy költségvetésben megfelelő forrás. Gödön ez fokozottan igaz: korábban a Samsung miatt kialakított különleges gazdasági övezet vágta meg a bevételeket, a mostani városvezetés prioritásai pedig nem a fenntarthatóság körül forognak. Emellett pedig nem mehetünk el az óriásgyár környezeti terhelése mellett, ami – lévén közigazgatásilag nem a városhoz, hanem a megyéhez tartozik – , szintén túllép az önkormányzatiság hatáskörén. 

Hogyan vélekedsz az Európai Környezetvédelmi Hatóság felállításáért indított európai polgári kezdeményezésről?

Gödi önkormányzati képviselőként, és itt élő családanyaként is azt tapasztalom, hogy nincs bizalom a hatóságokban, sajnos jogosan. A gyár működése kapcsán több a kérdőjel és a maszatolás, mint a konkrétum és a tiszta ügymenet. Sokat mutat, hogy milyen és mennyi büntetést kap a gyár. Az akkumulátor-gyártás technológiai folyamata miatt kötelező környezeti hatásvizsgálati eljárás és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása. Ilyen eljárásra azonban az illetékes hatóság nem kötelezte a Samsung Magyarország Zrt-t, ezért a gödi gyár 2018 óta környezethasználati engedély nélkül működhet. Ennek az engedélynek a megszerzését a hatóság 2020-ban írta elő a Samsung SDI számára – de akkor sem az akkumulátorgyártás, hanem a nagy hőteljesítményű kazánok miatt.

A cég azonban a következő három évben sem szerezte meg a szükséges engedélyt. A Pest Vármegyei Kormányhivatal végül idén júliusban megállapította, hogy a gyár „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat – ilyen engedély nélkül.”  Ennek ellenére a hatóság nem szankcionálta a jogszabálysértő működést, nem korlátozta és nem függesztette fel a gyár tevékenységét, hanem felülvizsgálati eljárást rendelt el az ügyben. 

Amennyiben működne az Európai Környezetvédelmi Hatóság, a nem működő nemzeti hatóság helyett is figyelembe tudná venni az európai jogi szabályozást, és végső soron az európai és magyar állampolgárok védelmét. 

Mi motiválta a kezdeményezést? Mi a célja? 

Noha az EU környezetvédelmi jogszabályai globálisan az egyik legfontosabb, legszélesebb körben és legrészletesebben szabályozó jogforrásnak minősülnek –, a nemzeti hatóságok gyakran nehézségekbe ütköznek a jogalkalmazásuk során e szabályok bonyolultsága és folyamatos változékonysága miatt. Mivel az EU elkötelezte magát amellett, hogy a világ első klímasemleges kontinensévé váljon, a közeljövőben még több olyan környezetvédelmi szabályozásra számítunk, amely az ehhez szükséges technológiai, gazdasági és társadalmi átmenet előmozdítását célozza. Ugyanakkor hatalmas különbségek vannak a szakmai ismeretek és a jogérvényesítési eszközök terén az egyes tagállamokban a nemzeti hatóságok között – amelyek gyakran helyi, önkormányzati szinten szerveződnek. Létfontosságú lenne nemzetállami határoktól független, egységes végrehajtást biztosítani a környezetvédelmi szabályozás terén az uniós szintű siker elérése érdekében. 

Másrészt megfigyelhetjük azt a szomorú tendenciát, hogy egyes nemzeti környezetvédelmi hatóságok – a tagállami kormányoknak alárendelve és közvetlen ellenőrzése alatt – rendszeresen figyelmen kívül hagyják a nemzeti és uniós környezetvédelmi jogi rendelkezéseket. Például engedélyeket adnak ki olyan vállalatoknak, amelyek nem felelnek meg a környezetvédelmi szabályoknak, vagy csöndben, passzívan asszisztálnak a káros tevékenységük folytatásához. A nemzetikörnyezetvédelmi hatóságok különösen akkor tehetetlenek, amikor olyan gigantikus multinacionális vállalatok nyomása alatt állnak, amelyek jelentős bevételt biztosítanak az állami költségvetésnek, és amelyeket a kormányaik úgymond „szent tehénként” kezelnek. Pontosan ez történik Gödön is, az akkumulátorgyártó-nagyhatalmi stratégiának a lakossági érdekeket alárendeltként kezeli a kormány. 

Az Európai Környezetvédelmi Hatóság képes lenne megoldani ezeket az problémákat ráruházott hatáskörei révén. Az Európai Környezetvédelmi Hatóság hatékonyan és egységesen hajtaná végre a szabályokat, foglalkozna a nagy szennyezők okozta tagállami határokon átnyúló környezeti veszélyekkel és károkkal, további biztosítaná az uniós környezetvédelmi szabályok betartását.

Véleményed szerint mivel lehet a leginkább ösztönözni a lakosságot a kezdeményezés támogatására?

Elengedhetetlen lenne, hogy a lakosság foglalkozzon az őket körülvevő környezet problémáival és védelmével. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a levegő, amit belélegzünk és a víz, amit elfogyasztunk, ami a minket körülvevő zöldet táplálja tiszta legyen. Mindannyiunk érdeke, hogy minden élőlény biztonságban legyen akkor is, ha egy gigagyár működik a szomszédságunkban. Azonban azt tapasztalom, hogy az emberek csak akkor kapják fel a fejüket, amikor már komoly a baj, amikor felröppen 1-1 különösen nagy környezetszennyezés vagy ipari baleset híre. Az európai polgári kezdeményezés eszköz arra, hogy ezekről a kérdésekről aktív párbeszédet kezdeményezzünk, tájékozódjunk, és közösen támogassunk egy lehetséges megoldást. 

Sikeres aláírásgyűjtés esetén mi a következő lépés?

Bár a kezdeményezés nem bír jogi kötőerővel, de arra kötelezi a Bizottságot, hogy érdemben megvizsgálja a javaslatot. Egymillió aláírás összegyűjtése jelentős politikai nyomást helyez a Bizottságra, hogy a kezdeményezés megvalósításának irányába lépéseket tegyen. A végkimenetel a Bizottság politikai akaratán és ambícióján, valamint az Unió politikai klímáján múlik.Bízunk benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a zöld erők Európa-szerte a 2024-es választásokat követőenis egyre hangosabbak és befolyásosabbak lesznek. Mindenesetre a jövőbeli uniós biztosok nem hagyhatják figyelmen kívül azt a tényt, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem az egyik legfőbb motivációja sok uniós állampolgárnak – különösen a fiatalabb generációnak – a választás során. Hisszük, hogy a Bizottság minden szükséges intézkedést meg tud tenni annak érdekében, hogy egy erős és hatékony Európai Környezetvédelmi Hatóság jöjjön létre. Pontosan ezért éltünk a kezdeményezéssel, amely pozitív fogadtatásban részesült a Bizottság részéről.

Milyen eredményt vársz/vártok a Hatóság jövőbeli munkájától?

Fontos megemlíteni, hogy az Európai Környezetvédelmi Hatóság szervezeti és működési struktúrája főként a Bizottság politikai akaratán, ambícióján és kreativitásán múlik, ami nagymértékben függ az 2024-es EU választásoktól. Különböző szervezeti struktúrák is elképzelhetők annak érdekében, hogy hatékony és gyors jogszabály-végrehajtást biztosítsanak. Azonban érdemes kiemelni az Európai Ügyészség szervezeti működését, amelyre – az EKH-t szupranacionális hatóságként elképzelve – inspiráló példaként tekintünk. Az Európai Környezetvédelmi Hatóság hasonló lehetne az Európai Ügyészséghez abban a tekintetben, hogy a Hatóság helyi tisztviselői a nemzeti környezetvédelmi hatóságokhoz delegálva, azonban azoktól függetlenül végeznék a „terepmunkát” az EU tagállamaiban. 

Ha létezne egy ilyen szupranacionális EU hatóság, a nemzeti hatóságok nem  mutogathatnának egymásra uniós határokon átnyúló szennyezés esetén, és nem mondhatnák azt, hogy „nincs hatáskörünk továbblépni”. Az akkumulátorgyárakkal szemben pedig a sokszor (tudatosan?) impontensen fellépő nemzeti hatóságok helyett elvégezné a munkát az Európai Környezetvédelmi Hatóság, és megvédené a lakosok egészségét, környezetét, biztonságát.

A témáról készült podcast beszélgetés elérhető a Fenntartható Városok YouTube csatornáján.

2024. 03. 09.