Több, mint zöld! – VÁROSI KLÍMAADAPTÁCIÓ

✨Az idei évben a Fenntartható Városok csapata elhozza nektek az ország legnagyobb fenntarthatósági programsorozatát. ✨

📊 2023. szeptember 15-én, a Fenntartható Városok éves konferenciáján került bemutatásra Több, mint zöld! elnevezésű szakpolitikai javaslatcsomagunk.

📌 A javaslatcsomag nyolc alterületet vonultat fel, melynek célja alapvetően települési és nemzeti szintű döntéshozóknak készül annak érdekében, hogy azonnal átültethető és megvalósítható megoldásokat kínáljon a stakeholderek számára. 

📆 A prograsorozat keretében minden hónapban a nyolc téma egyikét járjuk majd körül a Fenntartható Városok platformjain, programjain, kommunikációs csatornáin. Emellett tematikus tartalmakkal, megújult podcast sorozattal is várunk Titeket. 

🇭🇺🇪🇺 Továbbá, 2024. januárja és augusztusa között 8 hazai és 8 nemzetközi partnerváros bevonásával kívánunk országos hangsúlyt és lendületet adni kezdeményezésünknek. 

📘A programsorozat végén, 2024. szeptemberében a III. Fenntartható Városok Konferencia-és EXPO keretében mutatjuk majd be a hazai települések fenntarthatósági körképét, valamint a nemzetközi jó gyakorlatokat összegző gyűjteményünket. 

💧Februári témánk: a települési vízgazdálkodás

📐 A klímaváltozás miatt szélsőségesebbé váló csapadékeloszlás miatt az utóbbi időszakban egyre gyakrabban találkozhattunk a villámárvizek jelenségével. A természeti adottságokat módosítja a városi területhasználat, a beépítés módja és a csapadékvíz-elvezető hálózat típusa. A klímaváltozás miatt egyre nő a veszély, hogy a lezúduló́ vízmennyiség túlterheli a szivattyúkat és a visszatorlódó szennyvízzel kevert csapadékvíz elárasztja a településeket. Ugyanakkor a nyári, aszályos időszakokban a csökkenő vízhozam és a megnövekedett vízigény sok településen már időszakos ivóvízhiányhoz vezet. A városi szennyvíz és szennyezett csapadékvíz jelentős környezetterhelés forrása, holott a körforgásos gazdaság szellemében, megfelelően hasznosítva fontos másodlagos nyersanyag lehet. A víz leghatékonyabb városi használatához az ivóvízellátásnak, a szennyvíz- kezelésnek, a csapadékvíz-gazdálkodásnak és az árvízvédelemnek egyetlen dinamikus, összefonódó rendszert kell alkotnia. 

ℹ️ Kövessétek Ti is a Fenntartható Városok közösségi média oldalait, hogy Ti is részesei legyetek az ország eddigi legnagyobb fenntarthatósági programsorozatának. 

2024. 02. 01.