Bemutatkoznak a „Több, mint zöld!” programsorozat támogatói – Custowner Mobility

Több, mint zöld! programsorozatunk nem valósulhatna meg támogató partnereink nélkül. A következő hetekben közelebbről is bemutatjuk azon céges partnereinket, akik megtiszteltek minket bizalmukkal és programsorozatunk mögé álltak.

Elsőként ismerjük meg közelebbről a Custowner Mobility-t.

1) Kérlek mutassátok be röviden a cégeteket, annak tevékenységét és céljait. 

 A Custowner Mobility küldetése, hogy elérhetővé tegyük a « shared mobility koncepciót« alternatív közlekedési lehetőséget biztosítva az egyéni autótulajdonlás helyett/mellett, együttműködve a tömegközlekedési rendszerrel, segítve ezzel az emberek utazását és a teljes közlekedési rendszert. Shared mobility: közösség által, szabadon és igény szerint használt közlekedési szolgáltatás.

Napjainkban szinte mindenhol tapasztaljuk a nagy autóforgalmat, közlekedési dugókat, társadalmi szinten a lég- és zajszennyezést, illetve hatással van a klímaváltozásra is.

Hollandiában már az 1970-es években elkezdték a közlekedési rendszer fejlesztését, rengeteg időt, energiát es pénzt fektettek be a mostani rendszerük kiépítésére – miért nem veszi at más közösség is ugyanezt a megoldást?

Szerencsére mára számos új technológiai megoldás elérhető, amely használatával tovább fejleszthető a közlekedési rendszer, mobil applikáció, e-bike, moped…

Ezen megoldásokat gyúrtuk egybe: a mobil applikáció könnyű hozzáférést jelent a jármű flottához, igy napi ingázásra lehet bérelni egy kis elektromos autót vagy egy e-bike-ot, családi kirándulásra pedig egyszerűen az appon keresztül foglalunk egy minibuszt… Ezáltal mindig azt a közlekedési eszközt használjuk, amire éppen szükségünk van, és a szolgáltatás megkímél minket a hagyományos jármű tulajdonlással járó kellemetlenségekkel – átláthatatlan és nem tervezhető költségek, karbantartás, gumicsere, biztosítás…

Környezetbarát közlekedési lehetőségeket kínálunk, kiegészítve egy tokenizációs platformmal (token=digitálisan nyilvántartott tulajdon), amely lehetőséget biztosít a közösségeknek, hogy pénzügyileg is befektessenek a mobilitási flottába, ezáltal nem csak felhasználóként, hanem tulajdonosként is érdekeltek a helyi közlekedés kialakításában és a helyi lakókörnyezet formálásában. 

2) Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság, mint összefoglaló fogalom a tevékenységetekben? Annak mely területét képviselitek leginkább mindennapi munkátok során? 

Közel 20 éves autóipari, fejlesztési tapasztalattal rendelkezek – ezáltal rálátásom van a technológia lehetőségekre és a trendekre is. Az elmúlt 12 évben elég sok európai helyet meglátogattunk a családi kirándulások alkalmával, beszélgetve a helyi emberekkel, szomorúan szembesültünk a környezetváltozás hatásával… 

Amennyiben ezt a veszélyt komolyan vesszük, el kell gondolkoznunk, hogyan és mit tudunk változtatni, egyénként, illetve közösségként hogyan tudjuk csökkenteni a további szennyezést illetve hogyan tudunk változtatni a fogyasztási szokásainkon. 

Ezen küldetés / gondolat lett számos beszélgetés alapja, és ennek hatására alapítottuk meg cégünket. A fenntarthatóság a Custowner működésének alapját képezi. Ezt a környezetbarát közlekedési lehetőségek biztosításával valósítjuk meg, amelyek jelentősen csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást és a városi forgalmi dugókat. Mindennapi munkánk nem csak a fenntartható mobilitási megoldások nyújtását foglalja magában, hanem a társadalmi hozzáállás változását is elősegíti a környezettudatosabb közlekedés felé.

3) Hogyan kapcsolódtok a településekhez, városokhoz? 

A mobilitási rendszer hatalmas jelentőséggel bír egy város, illetve a régió szempontjából, ezt csak komplex rendszerként lehet vizsgálni, ezáltal az egyéni közlekedést a tömegközlekedés részeként kell tekinteni. 

A tömegközlekedés adja a közlekedési rendszer gerincét, az autó és kerékpár használat célja, hogy rugalmas megoldást nyújtson… A tömegközlekedés nem lehet profit-orientált, általában jelentős állami és helyi támogatást igényel, ezért érezzük fontosnak, hogy a « shared mobility« flotta kiépítésébe bevonjuk a helyi embereket, cégeket és közösségeket, mert csak közös együttműködéssel lehet sikeres az átalakulás. Nagyon fontos, hogy a közösség megértse, hogy ők lesznek ennek az új rendszernek a fő élvezői: több zöld terület, park, kevesebb aszfalt es parkoló, tisztább levegő, biztonságos kerekpár-infrastruktúra…     

A Custowner aktívan együttműködik az önkormányzatokkal és városi közösségekkel, integrálva a megosztott mobilitási megoldásainkat azok közlekedési infrastruktúrájába. Célunk, hogy kiegészítsük a meglévő tömegközlekedési rendszereket, javítsuk az városi mobilitást, és támogassuk a városok fenntarthatósági céljainak elérését.

4) Miért mondhatjuk, hogy a települések lehetnek a fenntarthatósági átállás valódi kulcsai? 

A települések és városok kulcsszerepet játszanak a fenntarthatósági átállásban, tekintettel nagy népsűrűségükre és jelentős környezeti hatásukra. A fenntartható gyakorlatok, mint a megosztott mobilitás elfogadásával, az urbánus területek vezető szerepet vállalhatnak a kibocsátás csökkentésében, a levegő minőségének javításában, és a fenntartható életmód példaként szolgálhatnak.

5) Miért döntöttetek úgy, hogy csatlakoztok a „Több, mint zöld” programsorozathoz?

Csatlakozásunkat az indította, hogy összhangban áll a fenntartható jövőképünkkel. A program lehetőséget kínál arra, hogy bemutassuk innovatív megközelítésünket a megosztott mobilitás és tokenizáció terén, és lehetővé teszi, hogy hasonló gondolkodású szervezetekkel működjünk együtt a környezetvédelem és közösségi részvétel terén.

2024. 01. 27.