Fiatalok helyben tartása: Városi Diáktanács Eger

A Fenntartható Városok Több, mint zöld! programsorozatának májusi fókuszában a fiatalok helyben tartásának kérdése állt. Cikksorozatunkban hazai diákszervezeteket, gyermek-és ifjúsági önkormányzatok munkáját mutatunk be.

  1. Fontosnak tartja a diákszervezetetek a fiatalok szemléletformálását? Ha igen, kérlek fejtsétek ki néhány mondatban milyen tevékenységeket végeztek, ami segíti a szemléletformálást!

Szervezetünk fő tevékenysége a helyi diákélet felpezsdítése, általában olyan rendezvényekkel, melyeken új ismereteket szerezhetnek. Fontosnak tartjuk a szemléletformáló programokat és törekszünk ezek szervezésére, annak érdekében, hogy a fiatalok újabb, lényeges perspektíváit ismerjék meg az adott témának, formálódjon a hozzáállásuk.

  1. Fontosnak tartja diákszervezetetek a társadalmi felelősségvállalást (szemétszedés, részvétel önkormányzati üléseken, közéletben való részvétel, idősotthon látogatás, önkénteskedés stb.)? Ha végeztek ezzel kapcsolatos tevékenységet, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket és hogy milyen gyakran tudtok rájuk időt keríteni!

Az egri Városi Diáktanács egyes programjaival arra is bíztatja a fiatalokat, hogy legyenek aktív állampolgárok. Igyekszünk a lehető legtöbb területen felelősséget vállalni a város életében, legyen szó szemétszedésről vagy éppen vízosztásról. A város rendezvényein gyakran segítünk önkéntesként, minden évben több alkalommal. Évente jótékonysági estet rendezünk, melynek bevételével általában a kórházat, állatmenhelyt, vagy valamilyen helyi célt támogatunk. Mindemellett programjainkon próbáljuk bevonni a legtöbb egri fiatalt, jó hangulatot varázsolni a tevékenységek közben.

  1. Gyűjtsetek össze 5 kulcsszót, ami eszetekbe jut a fenntarthatóságról!

Cél, életszínvonal, felelősségtudat, társadalom, gazdaság

  1. Végez a diákszervezetetek olyan tevékenységet, aminek a fenntarthatóság áll a fókuszában? Ha igen, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket!

A fenntarthatóság nem áll rendszeres tevékenységünk központjában, azonban gyakran visszatérő eleme egy-egy programunknak. A tavalyi évben 10 hónapos projektet valósítottunk meg a fenntarthatóság témájában. A „Merünk, Akarunk, Gondolkodunk” projekt keretein belül számos helyi középiskolással ismertettük a témakör fontosságát és annak területeit.

  1. Mi a véleményetek, milyen szerep juthat a városnak, településeteknek a fenntarthatósági átállásban? Kérlek foglaljátok össze néhány mondatban a véleményetek!

Helyi vállalkozások támogatása, helyi hosszútávú munkalehetőségek biztosítása, terek „zöldítése”, jól működő tömegközlekedés létrehozása

  1. Számos vidéki város esetében kihívást jelent a fiatalok helyben tartása. Mi a véleményetek, milyen ösztönzők hathatnak a fiatalok elvándorlására, és mi teheti vonzóbbá a helybenmaradását?

A fiatalok sok tényezőt mérlegelnek ilyenkor. Elsősorban a továbbtanulási vagy munkában elhelyezkedési lehetőségek a döntők. Emellett fontos a megélhetés, a településen megteremthető életszínvonal, a település fejlődésképessége, a kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek. Szerintünk ezen tényezők megléte teheti vonzóbbá a helybenmaradást.

  1. A diákszervezetetek központja vidéki, városi, vagy fővárosi?

Városi

2023. 06. 08.