Fiatalok helyben tartása: TAVIDŐK

A Fenntartható Városok Több, mint zöld! programsorozatának májusi fókuszában a fiatalok helyben tartásának kérdése állt. Cikksorozatunkban hazai diákszervezeteket, gyermek-és ifjúsági önkormányzatok munkáját mutatunk be.

  1. Fontosnak tartja a diákszervezetetek a fiatalok szemléletformálását? Ha igen, kérlek fejtsétek ki néhány mondatban milyen tevékenységeket végeztek, ami segíti a szemléletformálást!

Önkéntes munka, workshop, kinti programok szervezése, kerékpáros programok….

  1. Fontosnak tartja diákszervezetetek a társadalmi felelősségvállalást (szemétszedés, részvétel önkormányzati üléseken, közéletben való részvétel, idősotthon látogatás, önkénteskedés stb.)? Ha végeztek ezzel kapcsolatos tevékenységet, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket és hogy milyen gyakran tudtok rájuk időt keríteni!

Arányosan foglalkozunk a témával a sport, a tehetséggondozás, a közéleti szerepvállalás és a hagyományok mellett. A lényeg, hogy a tevékenység jó közösségi élmény legyen.

  1. Gyűjtsetek össze 5 kulcsszót, ami eszetekbe jut a fenntarthatóságról!

Élhető környezet, újrahasznosítás, önkéntesség, béke, takarékos vízfelhasználás

  1. Végez a diákszervezetetek olyan tevékenységet, aminek a fenntarthatóság áll a fókuszában? Ha igen, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket!

Diákpiknik – a szemétmentes rendezvény

  1. Mi a véleményetek, milyen szerep juthat a városnak, településeteknek a fenntarthatósági átállásban? Kérlek foglaljátok össze néhány mondatban a véleményetek!

A városra jutó szerep stratégia mentén kell, hogy szülessen és működjön. Kampányelemekkel, előadásokkal és közösségi szerepvállalással, kell működnie. Természetesen pénzügyi és humán erőforrás támogatással, rendszerszintű megoldásokkal.

  1. Számos vidéki város esetében kihívást jelent a fiatalok helyben tartása. Mi a véleményetek, milyen ösztönzők hathatnak a fiatalok elvándorlására, és mi teheti vonzóbbá a helybenmaradását?

Ösztönzők: a közösségi részvételi lehetőségek, oktatás minősége, ifjúsági élmények, lakhatási feltételek, munkavállalás az iskola után, valamint az élhető környezet minősége.

  1. A diákszervezetetek központja vidéki, városi, vagy fővárosi?

Vidéki

2023. 06. 08.