Fiatalok helyben tartása: Székesfehérvári Diáktanács

A Fenntartható Városok Több, mint zöld! programsorozatának májusi fókuszában a fiatalok helyben tartásának kérdése állt. Cikksorozatunkban hazai diákszervezeteket, gyermek-és ifjúsági önkormányzatok munkáját mutatunk be.

  1. Fontosnak tartja a diákszervezetetek a fiatalok szemléletformálását? Ha igen, kérlek fejtsétek ki néhány mondatban milyen tevékenységeket végeztek, ami segíti a szemléletformálást!

Fontosnak tartom, mert szükséges a fiataloknak nyitott szemmel járni a világban. Fontos, hogy legyen ne csak lexikális, de gyakorlati tudásuk és ismeretük a körülöttük lévő világról.

  1. Fontosnak tartja diákszervezetetek a társadalmi felelősségvállalást (szemétszedés, részvétel önkormányzati üléseken, közéletben való részvétel, idősotthon látogatás, önkénteskedés stb.)? Ha végeztek ezzel kapcsolatos tevékenységet, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket és hogy milyen gyakran tudtok rájuk időt keríteni!

Fontosnak tartom, hogy a diákoknak legyen véleményük és azt kulturált módon ki is tudják fejteni.

  1. Gyűjtsetek össze 5 kulcsszót, ami eszetekbe jut a fenntarthatóságról!

Csapatmunka, munka, becsületesség, odafigyelés, türelem, aktivitás

  1. Végez a diákszervezetetek olyan tevékenységet, aminek a fenntarthatóság áll a fókuszában? Ha igen, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket!

Szakmai napok

  1. Mi a véleményetek, milyen szerep juthat a városnak, településeteknek a fenntarthatósági átállásban? Kérlek foglaljátok össze néhány mondatban a véleményetek!

CO és CO2 kibocsátás csökkentése

  1. Számos vidéki város esetében kihívást jelent a fiatalok helyben tartása. Mi a véleményetek, milyen ösztönzők hathatnak a fiatalok elvándorlására, és mi teheti vonzóbbá a helybenmaradását?

Társadalmi, mobilitási, továbbképzési, anyagi, szakmai, életszínvonali, szociális és egyéb problémák adnak a diákoknak ösztönzést az elköltözésre és/vagy kiköltözésre rengeteg helyen, szerte az országban.

  1. A diákszervezetetek központja vidéki, városi, vagy fővárosi?

Városi

2023. 06. 11.