Fiatalok helyben tartása: Szabolcs Szatmár Bereg Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat

A Fenntartható Városok Több, mint zöld! programsorozatának májusi fókuszában a fiatalok helyben tartásának kérdése állt. Cikksorozatunkban hazai diákszervezeteket, gyermek-és ifjúsági önkormányzatok munkáját mutatunk be.

  1. Fontosnak tartja a diákszervezetetek a fiatalok szemléletformálását? Ha igen, kérlek fejtsétek ki néhány mondatban milyen tevékenységeket végeztek, ami segíti a szemléletformálást!

Stábtalálkozóinkon a jelen lévő stábtagoknak tartunk játékosabb képzéseket, amik által képesek több területen is fejlődni, ezáltal szemléletük is alakulhat.

  1. Fontosnak tartja diákszervezetetek a társadalmi felelősségvállalást (szemétszedés, részvétel önkormányzati üléseken, közéletben való részvétel, idősotthon látogatás, önkénteskedés stb.)? Ha végeztek ezzel kapcsolatos tevékenységet, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket és hogy milyen gyakran tudtok rájuk időt keríteni!

A diákönkormányzatunk alapjáraton is önkéntesen működik és többször is foglalkoztunk hátrányos helyzetű gyermekekkel, családokkal. Segítünk iskolai DÖKök programjainak lebonyolításában és még sok más. Általában félévente 5-6 alkalommal.

  1. Gyűjtsetek össze 5 kulcsszót, ami eszetekbe jut a fenntarthatóságról!

Környezetbarát, újrahasznosítható, tudatoság, hosszútávú, természet.

  1. Végez a diákszervezetetek olyan tevékenységet, aminek a fenntarthatóság áll a fókuszában? Ha igen, kérlek foglaljátok össze néhány mondatban ezeket!

Nem végzünk ilyen tevékenységet jelenleg.

  1. Mi a véleményetek, milyen szerep juthat a városnak, településeteknek a fenntarthatósági átállásban? Kérlek foglaljátok össze néhány mondatban a véleményetek!

A folyamatban, Ő, mint becsatlakozó venne részt és onnantól részben dinamikusan kezdene átállni.

  1. Számos vidéki város esetében kihívást jelent a fiatalok helyben tartása. Mi a véleményetek, milyen ösztönzők hathatnak a fiatalok elvándorlására, és mi teheti vonzóbbá a helybenmaradását?

Magasabb fizetések, olcsóbb árak, élhetőbb környezet, befogadó társadalom.

  1. A diákszervezetetek központja vidéki, városi, vagy fővárosi?

Városi

2023. 06. 08.