Tokaj és a fenntarthatóság – interjú Posta György polgármesterrel

Fenntartható Városok: Melyek jelentik stratégiai prioritásokat tekintve a főbb irányokat? Mely terület okozza a legnagyobb kihívást a város számára? 

Posta György: Tokaj számára a kulcs az, hogy a jövő nemzedéke is egy élhető és minden igényt kielégítő településen éljen. Ez alá kell rendelni minden egyéb olyan dolgot, amivel ezt elő tudjuk segíteni: ilyen például a költségvetés. A város működését stabillá tenni, főként a mai energiaválságos időben. Azt hiszem jelenleg ez kulcsfontosságú. Ide 1800 gyerek jár naponta iskolába, ami nagyvárosi szinten nem sok, de mi egy alig négyezer fős település vagyunk. Az oktatás Tokajban mindig stratégiai kérdés volt, s a jövőben is annak kell lennie. Tokaj számára a kulcs az, hogy a jövő nemzedéke is egy élhető és minden igényt kielégítő településen éljen. Ez alá kell rendelni minden egyéb olyan dolgot, amivel ezt elő tudjuk segíteni: ilyen például a költségvetés. A város működését stabillá tenni, főként a mai energiaválságos időben. Azt hiszem jelenleg ez kulcsfontosságú. Ide 1800 gyerek jár naponta iskolába, ami nagyvárosi szinten nem sok, de mi egy alig négyezer fős település vagyunk. Az oktatás Tokajban mindig stratégiai kérdés volt, s a jövőben is annak kell lennie.

F.V.: A települési fenntarthatóság valódi megvalósításának folyamatában hogyan oszlik meg a felelősség az önkormányzati döntéshozók és a magánszféra között?  

P.Gy.: Most egyértelműen az energiaválság az, ami a legfontosabb kérdés az önkormányzat-, illetve a településen élők számára is. Azt gondolom, hogy ma mindenkit ez foglalkoztat a legjobban. Előttünk áll a tél és olyan energiaárak vannak Európában, amelyek nemcsak az önkormányzatnak és a gazdasági szereplőknek, hanem a magánszemélyeknek is egy komoly kihívást jelent. Jelen pillanatban mindenki ezt próbálja szem előtt tartani, ezen a feladaton, vagy inkább kihíváson próbál úrrá lenni.

F.V.: Számos vidéki város esetében jelent kihívást a fiatalok helyben tartása? Önök szerint milyen ösztönzők hathatnak a fiatalok ezirányú döntéseire, valamint milyen szerepe lehet az önkormányzatoknak a fiatal generáció fenntarthatósági szemléletformálására?

P.Gy.: Most azt hiszem, hogy ez az energiaválság az, ami ezt a legjobban összeköt, mert ez mindenkinek a legfontosabb feladata. Ebben a kérdésben egy olyan összefogás is kialakulhat, ami tényleg a „túlélést” biztosítja. Ami a legnagyobb kihívás ezen túlmenően szerintem az, hogy a város a fiatalok helyben tartását meg tudja oldani. El kell érjük azt egy ötéves távlatban, hogy megálljon a város lélekszámának a fogyása, és bízom abban, hogy azok a kialakult magánfejlesztések, ami elsősorban turisztikai jellegűek, azok vissza fognak hozni ide fiatalokat. Gondolok itt a 4 és 5 csillagos szállodák beindulására, illetve a többi turisztikai fejlesztésre, aminek hatására  és meg fogjuk tudni állítani hosszú távon az elvándorlását, és megindulhat majd a város népességének a gyarapodása. Ez az egyik legnagyobb kihívása a város fenntarthatóságának.

2022. 10. 25.