A víz mennyiségére és minőségére is vigyázni kell

Felszíni vizek tekintetében Magyarország jó helyzetben van, ugyanis nagyobb folyóink: a Duna, a Rába, a Tisza és a Zagyva, valamint a Körösök vízrendszere mellett kisvízfolyásokban, patakokban is bővelkedik az ország. Azonban kulcsfontosságú, ezt az adottságot meg is őrizzük, és vigyázzunk a víz mennyiségére és minőségére. A védekezésben pedig bár elsődleges az állami szerepvállalás, de nagyon fontos, hogy önkormányzati és állampolgári szinten is megjelenjen a felelős vízgazdálkodás. 

Az árvízi kockázatok három területét (a folyók árvizei, a kisvízfolyások, valamint a belvizes veszélyeztetettség) szerkezeti és nem szerkezeti intézkedésekkel csökkenthetjük. Előbbi csoportba tartoznak az árvízvédelmi töltések, tározók építése, megerősítése, új műtárgyak építése illetve a régiek felújítás; míg utóbbiba az előre jelző rendszerek frissítését, javítását, a hidrometeorológiai rendszerek folyamatos fejlesztését és az éves felkészülési gyakorlatokat értjük.

Elmondható, hogy jó minőségű és egyedülálló magyar árvízvédelemmel rendelkezünk, ugyanakkor számos további intézkedésre van szükség: folyamatosan építenünk illetve karbantartanunk kell az árvízvédelmi infrastruktúrákat, a riasztórendszereket, és frissítenünk az előre jelző rendszereinket.

Az eredeti Balatonyi Lászlóval készült interjú az alábbi linken érhető el: https://www.innoteka.hu/cikk/a_viz_mennyisegere_es_minosegere_is_vigyazni_kell.2369.html

2022. 05. 06.