Békéscsaba és a fenntarthatóság – interjú Szarvas Péter polgármesterrel

Mit jelent az Ön városa számára a fenntarthatóság? 

A környezettudatos gondolkodásmód mindig is közel állt Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzathoz. Az elmúlt években minden lehetséges területen igyekeztünk redukálni városunk környezeti lábnyomát: ez a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén keresztül a zöldebb közösségi terek kialakításán át a hulladék újrahasznosításig mutatott. Továbbá a folyamatban lévő fejlesztéseknél (geotermikus hő központ és napelempark kialakítása) is szem előtt tartjuk, hogy városunk a jövőben is fenntartható, élhető város legyen.

Melyek jelentik stratégiai prioritásokat tekintve a főbb irányokat? Mely terület okozza a legnagyobb kihívást a város számára? 

Prioritást élvez nálunk a fásítás, illetve a zöldfelületek gyarapítása, hiszen minden fa hozzájárul egészséges életterünk fenntartásához. Ez kiemelten fontos ott, ahol a gyerekek vagy az idősek a napjaik java részét töltik.

Emellett a várost érintő jelentős beruházásoknál szem előtt tartjuk, hogy széles körben elterjedtté váljon a megújuló energia használata is.

A települési fenntarthatóság valódi megvalósításának folyamatában hogyan oszlik meg a felelősség az önkormányzati döntéshozók és a magánszféra között?  

Az önkormányzatnak a kötelező feladatok ellátásában van elsődleges felelőssége.

Ön szerint milyen szerep jut a társadalomnak a fenntartható átállásban? Hogyan, milyen módszerekkel igyekszik az Önök városa bevonni a lakosságot a fenntarthatósági átmenet folyamatába? 

A környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzések végrehajtásában fontos szerepe van az alternatív energiaforrások és a legmodernebb technikák alkalmazásának és a város lakosainak szemléletformálásának. Civil szervezetekkel összefogva szervezünk szemléletformáló rendezvényekre. Minden évben megszervezzük az autómentes napot, mellyel felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a gépjárművek helyett válasszák a kerékpározást, sétát, vagy a tömegközlekedést.

Békéscsaba zöld város! A környezetbarát, fenntartható, vagy megújuló energiát felhasználó gépjárművek minél nagyobb támogatottsága fontos az Önkormányzatunk számára. A városunkban több helyen került kialakításra a teljesen elektromos BEV, valamint hibrid PHEV autósok számára public töltőállomás. Azzal, hogy városunkban is parkolási díjmentességet élveznek a zöld rendszámú autósok támogatjuk a környezettudatos közlekedést. A város zöld programjára további példa a Magyarország Kormánya által támogatott Modern Városok Program, valamint a Zöld Busz Program, melynek keretein belül megvalósuló elektromos autóbusztöltő állomás telepítése is.

Mennyire nyitott a lakosság? 

A lakosság rendkívül nyitott. A csabai lakosok rendkívül környezettudatosak. Odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. Aktívan közreműködnek a fásítási programban is. Mindez persze összefügg a már az óvodai nevelésben megjelenő számos szemléletformáló rendezvény is.

Számos vidéki város esetében jelent kihívást a fiatalok helyben tartása? Önök szerint milyen ösztönzők hathatnak a fiatalok ezirányú döntéseire, valamint milyen szerepe lehet az önkormányzatoknak a fiatal generáció fenntarthatósági szemléletformálására?

Békéscsaba Önkormányzata számára rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a fiataljainkat helyben tartsunk, illetve a felsőoktatási tanulmányaik befejezése után visszatérjenek szülővárosukba. Éppen ezért hívtuk életre 2015-ben a Békéscsaba Hazavár Programot. A program rendkívül népszerű a fiatalok körében. Az ifjúság szívesen tér vissza városunkba.

A Békéscsaba Hazavár! programról szóló rendelet 2015-ös elfogadása óta eddig összesen 119 békéscsabai fiatal részesült a támogatásban, 34 felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat, 85 fiatal pedig életkezdési támogatást kapott.

2022. 11. 29.